Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отхвърли предложението за намаляване на заплатата на управителя на БНБ

Снимка: БГНЕС

С гласовете на ГЕРБ и ДПС парламентът отхвърли предложението на Реформаторския блок месечното възнаграждение на управителя на БНБ да стане 95 на сто от заплатата на председателя на Народното събрание, а заплатите на подуправителите - 90 на сто от тази на гуверньора.

Със законопроекта се предлагаха и промени, с които се регламентираха възнагражденията на ръководствата и служителите на Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за регулиране на съобщенията, КФН, КЕВР и СЕМ, също в съответствие със заплатата на председателя на парламента.

Реформаторите настояха допълнителното възнаграждение да не може да надхвърля основната заплата за съответния месец. От ПФ и БСП-Лява България приветстваха предложените промени. От ГЕРБ обаче бяха категорични, че БНБ осъществява своята дейност в банковия сектор, където заплатите на работещите, не само на управителите, са значително над средните заплати на други финансисти извън банковия сектор. Затова не било нормално един надзорен орган, който дава и отнема лицензи и следи защитения интерес на клиентите да взема в пъти по-ниски заплати от работещите в банките и от инспекторите.

Реформаторите обаче срещнаха подкрепа в лицето на левицата.

Странно е, че в тази година, в която претърпяваме и фалит на банка се раздават големи допълнителни възнаграждения, каза червеният депутат Янаки Стоилов. Той остана на позиция да не се премахва бонуса , а да бъде публично обявен.

От ДПС уточниха, че в случая трябва да се преценява значимостта на труда в публичния сектор, като БНБ е абсолютно независима институция и няма задължението дори да праща на парламента своя бюджет за приемане или отхвърляне.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!