Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: Липсата на нотификация от Брюксел ни пречи за строг контрол за акцизите

Докладът на международната компания за КТБ не може да бъде оповестен публично

Снимка: БГНЕС

Държавата скоро няма да може да контролира по-строго събирането на акциз от производителите на цигари и алкохол, стана ясно от изявлението на финансовия министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол. Преди близо 10 месеца депутатите одобриха монтирането на измервателни уреди. По-строгият контрол обаче още не е въведен заради липса на нотификация от Брюксел, обясни Горанов:

Министерство на финансите е попълнило формуляра за нотификация, изпратен от Министерство на икономиката, като в него подробно са описани средствата за измерване и контрол. Проблем пред нас обаче, че директивата, по която досега процедирахме за въвеждането на техническия регламент, е отменена, в началото на месец октомври 2015 година. Доста се забавихме в това отношение. Трябва да приемем и обективно, че в случая говорим за въвеждането на технически средства, които ще трябва да бъдат приети и да се прилагат на територията на целия Европейския съюз, а смяната на директивата значително затрудни нашата работа.
Мартин Димитров от Реформаторския блок препоръча измервателните уреди все пак да бъдат въведени:
Ако има вакуум, който вие виждате с отмяната на директивата, това би означавало, че можем да монтираме уредите и впоследствие да работим, ако е необходима вече тяхната нотификация, тоест, простичко, съгласието на Европейската комисия за тях, но уреди ни трябват. Без тези уреди ние ще имаме проблеми. Стриктният контрол, който беше въведен и който има в България да бъде продължен и да бъде толкова ефективен, колкото беше досега.
Финансовият министър добави, че докладът на международната компания за КТБ не може да бъде оповестен публично. Причината е в договорните отношения на одитора и КТБ, където има клауза за конфиденциалност. Той предложи среща на депутати със синдици и одитори, на която да бъде обсъдено как да бъдат оповестени публично данните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!