Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите българи не се интересуват от политика, а приоритетите им са социални

Българите между 16 и 35 години не се интересуват от политика, а техните приоритети са социални, показват резултатите от международно проучване в рамките на европейския проект "Милениум". Младите европейци също са разочаровани и не се интересуват от политическия живот.

Въпреки, че младите не се интересуват от политика, те имат свое мнение и могат да го изразят. Затова 70 на сто от младежите в България заявяват, че са готови да гласуват. Подобен е и процентът в Европа, но младите хора у нас живеят с усещането за корупция и несправедливост в политиката и затова поставят като приоритети и социалните системи с акцент в здравеопазването и образованието, коментира политологът Първан Симеонов:

Това, по сполучливото определение Петър Митев, е първото следпреходно поколение. Те имат една негативна предубеденост към политиката. И в това има две хубави новини. Това е известното усещане за нормализация. И другата хубава новина е това, че българските млади във все по-голяма степен започват да приличат на онези в останалите страни от нашата цивилизационна група.

Въпреки недоверието си в политиците, младежите се определят като оптимисти и щастливи и доволни от живота хора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!