Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. М. Михов: Военно-политически това е ескалиране на напрежението

А. Найденов: Инцидентът със сваления руски самолет трябва да се разследва от международна комисия

К. Каракачанов: Ходът на Турция е опит да се попречи на усилията на европейските държави

Снимка: БГНЕС

Случаят със сваления руски боен самолет ще доведе до ескалиране на напрежението между Турция и Русия - около тази теза се обединиха депутатите в парламента.

Депутатът от БСП "Лява България" и бивш военен министър
Ангел Найденов беше категоричен, че този инцидент трябва да се разследва от международна комисия:

Въпросът е да има достатъчно надеждно разследване, което наистина да удостовери къде точно се е намирал в този момент руският самолет. Много бързо да бъде проведено разследване, което да установи какво точно се е случило. Това не трябва да бъде инцидент, който да слага въпросителна  между координираните действия срещу “Ислямска държава" и терористите.

Генерал Михо Михов от АБВ подчерта, че има още неизвестни и допълни:

Не считам, че СУ-124 е най модерният самолет на Русия. Не разбираме логиката защо на шест хиляди метра  лети такава мишена и все още трябва да изчакаме, за да се уточни, дали е нарушил турското въздушно пространство или е свален от Ф-16 или както твърди Москва - свален от е от зенитни средства от земята.

Във всички случаи военно-политически, това е ескалиране на напрежението и то ще се развива. Вина не трябва да се  търси. Изненадва ме липсата на координация и предварителна съгласуваност тогава и когато се воюва в близост.

Според  Красимир Каракачанов от ВМРО става въпрос за неумишлено нарушение на въздушното пространство от страна на Русия:

Защото границата между Турция и Сирия е много условна, но самият акт да събориш руски самолет, когато Русия води война с "Ислямска държава" и когато Франция се присъедини към руските усилия за война в Близкия изток срещу "Ислямска държава", както и когато Великобритания и Франция вчера се договарят за общи действия срещу "Ислямска държава" -  този ход на Турция няма как да бъде изтълкуван по друг начин, освен като някакъв опит да се попречи на усилията на европейските държави да решат проблема с ислямския тероризъм, но най-вече с "Ислямска държава".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!