Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Петкова: Либерализацията на енергийния пазар ще постави в нова ситуация всички в сектора

Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обеща да се търсят механизми за подкрепа на хората, които получават енергийни помощи, ако токът поскъпне след планираната догодина либерализация на енергийния пазар.

След два дни у нас идват специалисти от Световната банка, за да обсъдят вариантите и модела на либерализацията.

Министър Петкова заяви още, че либерализацията на енергийния пазар е необратим процес, който ще постави целия сектор и неговите участници в нова ситуация:

Целта ни е да изберем такъв модел, който ще защити интереса на българските потребители и интереса на българската индустрия. Основната препоръка на Световната банка на този етап  е, че този процес трябва да се случи плавно.

Теменужка Петкова припомни, че българската енергийна независима борса ще заработи в тестов режим на 11 декември, а цената на тока след пълната либерализация ще определи пазарът.

Не мога да поема такава отговорност, заяви министър Петкова на въпрос дали все пак цената ще бъде по-ниска.

Държавата ще дефинира коя е групата на енергийно бедните граждани, които ще бъдат защитени, поясни още министърът на енергетиката:

Международната практика показва, че в първите месеци след пълната либерализация на електроенергийния пазар се забелязва тенденция на леко повишаване на цената, но в последствие цената на енергията пада на тези нива, които са преди или под тези нива преди либерализацията.

Вижте Румъния - там вече пета година върви този модел, като те са най-близки като нас и като система,
допълни министър Петкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!