Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близки, общественици и политици се сбогуваха с Димитър Попов

Снимка: БГНЕС


На траурна церемония в столичната зала „Света София“ близки, общественици и политици се сбогуваха с Димитър Попов, който беше премиер на страната в периода 20 декември 1990 - 8 ноември 1991 година. На церемонията присъства председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерът Ивайло Калфин и министри от кабинета, бившият президент Георги Първанов, както и лидерът на БСП Михаил Миков.

Изминал пътя от миньор до премиер, той остава в историята с бележитата крилата фраза "За бога братя, не купувайте", изречена по повод първата либерализация на цените, довела до резкия им скок. От дистанцията на времето вицепремиерът Ивайло Калфин припомни важността на решенията на Димитър Попов:

Това е един от моментите на просветление на българските политици, в които намираха време, желание и сили в себе си да търсят диалога, да търсят съгласието, да търсят националните приоритети. Едно трудно правителство, което за малко, за съжаление, се опита да спре конфронтацията и да постави националните интереси над партийните.

Във времето на мандата на Димитър Попов бяха стартирани важни реформи с дългосрочно значение на българското общество. Това заявява и президентът Росен Плевнелиев в траурно обръщение към близките.

Като мъдър и разумен държавник определи Димитър Попов и президентът Георги Първанов:

Човек с изострена памет, с много активна гражданска позиция, човек, почтен, свестен и това е много важно като пример за държавничество в тези трудни години. Той успяваше да обедини и управляващи, и опозиция, да създаде един широк консенсус или висока степен на съгласие, така че наистина в новата българска история той ще остане запомнен с добро. 

Репортажа на Даниел Инков, излъчен в предаването "12 плюс 3", можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!