Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБГ остава в управлението на страната

| обновено на 14.12.15 в 15:25
Меглена Кунева
Снимка: БГНЕС

Изпълнителният съвет на Движение "България на гражданите" реши, че партията остава в управлението. За обща позиция на Реформаторския блок Движението предлага утре в 9.30 часа в централата на СДС да се проведе заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, на което да участват и петимата министри от Блока.

Според Изпълнителния съвет приетите на второ четене конституционни промени са стъпка в правилна посока, макар и недостатъчни. От ДБГ настояват съдебната реформа да бъде ускорена и задълбочена и очакват следващият министър на правосъдието да се ангажира с конкретни промени, с конкретни нормативни актове, предложени в конкретни срокове и да се ангажира с достатъчно парламентарна подкрепа за тези промени.  

Движението има готовност да инициира широки дебати за следващи конституционни промени, включително и по въпроси, които не събраха достатъчна подкрепа в рамките на настоящата конституционна дискусия и разглежда участието на Реформаторския блок в управлението като гаранция за стабилност на институциите и неизбежност на реформите. Затова от ДБГ ще предложат на партньорите от РБ и от ГЕРБ декларация за подкрепа на правителството, съдържащ ясен ангажимент, че през първите шест месеца на следващата година ще бъдат постигнати видими резултати  в следните приоритети - антикорупционно законодателство и законодателство, свързано със съдебната реформа, реформите в образованието, в здравеопазването, оптимизиране на разходите в енергетиката и ясен ангажимент за начина на ценообразуване след либерализацията в сектора, както и ускоряване на работата по електронното управление и реализиране на други мерки в областта на административната реформа. 

ДБГ ще предложи на всеки от народните представители от парламентарната група на реформаторите да се присъедини към декларацията за управленските приоритети през следващите шест месеца, с което да се потвърди единството на РБ и ангажиментите за реформи в рамките на управляващата коалиция. По повод решението на ДСБ за излизане в опизоция, лидерът на ДБГ Меглена Кунева каза: 

Ако си в опозиция си в опозиция, ако си в управлението си в управлението, трети вариант няма



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!