Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС свали имунитета на Сидеров за трети път

Снимка: БГНЕС
За трети път в последните месеци парламентът даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров и по двете искания, отправени от главня прокурор на 30-и ноември 2015-а година. Първият засяга нападението на Сидеров над журналист от телевизия "Скат" при учредяването на миналото Народно събрание на 21-ви май 2013-а година. Случаят доби популярност като „Извини се, бе”.

Второто искане  е свързано със сблъсъци от 17-и май 2011-а година в Батак, на площад "Освобождение", по време на тържествата, посветени на 135-годишнината от Априлската епопея. Тогава Сидеров се качи на трибуната и отскубна кабелите за озвучаването.
Янаки Стоилов от БСП поиска да се създаде постоянна комисия за сваляне на имунитетите:

Кой има интерес и защо се прави това нещо по този начин. Аз намирам две противоположни обяснения. Едното е, че групата на "Атака" трябва да бъде държана на къса каишка,  за да може, когато е необходимо тя да бъде аташирана към мнозинството или към вземането на някакво решение. Вторият въпрос, дали тези действия от политико-юридически характер не са необходими за спасяване на самата "Атака" и на нейния лидер, след като той губи влияние и това трябва да се героизира като някакъв мъченик на нереформираната българска съдебна система.

Независимият Георги Кадиев също коментира темата:

Защо главна прокуратура  го прави сега, след като това нещо се е случило 2013-а година, а предният случай се е случил 2011-а година в Батак. И сега разбирате ли защо вчера "Атака" даде 11 гласа на гласуването за Конституция и разбирате ли, че ако не бяха тези 11 гласа, нямаше да мине и вероятно щяхме да отидем на нови избори.

Депутатите от "Атака" не присъстваха в пленарната зала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!