Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Такса смет в София остава непроменена

Снимка: БГНЕС

Такса смет в София за догодина остава непроменена гласува Общинският съвет. С 26 милиона лева се повишават средствата за почистване с приетата план-сметка за чистота през 2016 година, която е близо 174 милиона лева. Общинските съветници от БСП гласуваха против, а реформаторите се въздържаха. 

Столичният общински съвет не прие предложението на БСП такса смет да бъде намалена. Мнозинството отхвърли и предложението на реформаторите да бъде въведена 5 процента отстъпка на таксата, ако бъде платена до края на април следващата година.
План сметката за чистотата на София за 2016-а е една голяма черна дупка, коментира Милка Христова от БСП:
От софиянци се събират повече пари, отколкото са необходими. И не е ясно защо се събират и как се харчат. Черната дупка в моята глава е къде отиват тези 40 милиона, които са събрани над планираните?
Общинските съветници от Реформаторския блок се въздържаха да подкрепят план-сметката. Направи го само Прошко Прошков:
Кмет, избран с такова доверие, не може да бъде бламиран на план-сметка. Ако догодина нямаме прогрес по тази тема, да не го очаквате отново лично от мен.
Реалистична и обоснована план-сметка, коментира кметът Йорданка Фандъкова:
Която ни позволява не само да продължим, но и да разширим зелените политики на града, да увеличим миенето на улиците, да продължим с много сериозните инвестиции в екологична сигурност. Разчитам на колегите от Столичния инспекторат, които имат контрол върху почистването на града.
Подробности по темата можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!