Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: Промените в ДДС и правилникът уточняват как данъчните да регулират по-прецизно облагането

Снимка: БГНЕС

Промените в ДДС и правилникът уточняват как данъчните да регулират по-прецизно облагането. Това каза финансовият министър Владислав Горанов за идеята за връщане на т.нар. данък "уикенд". Тя е заложена в наредба на финансовото министерство:

Промените, които се направиха в Закона за данъка върху добавена стойност и сега с правилника, дават ясен ред, по какъв начин данъчните служители или въобще данъчната администрация да регулира тези процеси, без да създават допълнителни ангажименти, несъществували досега за бизнеса. Дори в първия закон за ДДС от 1993 година, и там, ползването за лични нужди на активи се третираше като облагаема доставка и за него се дължеше данък. В този смисъл, нищо ново не се случва като ангажимент за бизнеса. Напротив, вкарват се правила своеволно и противоречиво третиране на операции от страна на данъчната администрация.

Владислав Горанов не приема мотивите на Радан Кънев, който поиска оставката му заради т.нар. данък "уикенд":

Вероятно, с други мотиви, г-н Кънев ще търси опозиционната си роля, но специално тези, които изтъкна за моята оставка, не са достатъчни, за да мисля за това.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!