Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местан: Как се преценява дали една партия е ислямистка

Лютви Местан
Снимка: БГНЕС

Изключеният от ДПС Лютви Местан предупреди държавата да не се меси, ако той и съмишлениците му поискат да създадат политически субект, защото биха се нарушили права, гарантирани от Конституцията:
Как се преценява  дали една партия е протурска или ислямистка? Настоявам  държавата чрез своя специален инструментариум наистина да следи този процес, необходимо е, но не и да се намесва по начин,  който да ограничи конституционно гарантираната свобода на политическа дейност. Ако целта на тези масирани, организирани внушения е да легитимира евентуални противоконституционни действия срещу мен и съмишлениците ми, това вече би означавало връщане към мракобесни времена.

Местан не посочи дали скоро ще обяви създаването на своя партия. "Всичко с времето си", отговори той и отрече обвиненията, че е предавал на Турция секретен договор за ремонт на изтребителите МиГ. Той посочи, че дори не се е възползвал от възможността да се запознае с документа и обяви, че ще съди журналисти и медии заради твърденията, че е шпионирал в полза на друга държава:
С всички останали глупости може би няма да се занимавам, но по отношение на обвиненията в шпионаж и за работа против националните интереси на България ще заведа дела и ще си търся правата срещу всички медии и физически лица, които си позволиха да отправят подобно обвинение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!