Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП внесе законопроект за закриване на Комисията по досиетата

Снимка: БГНЕС

Депутати от "БСП лява България" са внесли законопроект за архива на документите на ДС и на разузнавателните служби на Българската народна армия, с който се предлага закриване на т.нар. Комисия по досиетата и отмяна на Закона за досиетата. Представители на Реформаторския блок и ГЕРБ ще предложат проверка на новите кредитни милионери от КТБ за принадлежност към бившата Държавна сигурност.

За своето почти деветгодишно съществуване Комисията по досиетата освен да внася раздори в българското общество до нищо друго не допринесе, коментира Атанас Мерджанов:

Свидетели сме на непрекъснато увеличение на обхвата, заличават се публичните длъжности по този Закон и публичните дейности по смисъла на този Закон, тоест, премахва се задължителният елемент на проверката на определени хора, като се заместват с възможността за предварителна проверка на кандидатите за различни изборни и други позиции. Трето, уточнява се значението на съществуващото на така нареченото "картонче", което не може само по себе си да е доказателство за принадлежност към органите на ДС. 

Според Мартин Димитров предложението на БСП за закриване на Комисията по досиетата е опит за замитане на следите от КТБ:

Задавате си въпроса, защо БСП толкова неистово иска закриване на Комисията за досиетата. Една от причините е, че те разбраха, че ние ще настояваме новите кредитни милионери да бъдат проверени за принадлежност към ДС. По тази причина те вече не искат да има комисия, за да няма проверка, защото има ли комисия, ще се направи същата проверка, която беше направена 90-те години за тогавашното източване на банките. 

По думите на депутата от ГЕРБ Методи Андреев хубаво било да се иска оставката на главния прокурор, защото на 22 декември Сотир Цацаров е внесъл искане в КС за отмяна на поправки в Наказателния кодекс, с които отпада давността за престъпленията, извършени по политически причини от лица, свързани с комунистическия режим. Според Андреев така главният прокурор е измил и свършил работата на хората на БСП и АБВ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!