Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева е новият министър на образованието

| обновено на 03.02.16 в 16:17
Снимка: БГНЕС

Меглена Кунева е новият министър на образованието. "За" кандидатурата на Кунева гласуваха 104 народни представители.

Гласуваха общо 203 народни представители. От тях 104 подкрепиха Кунева, 66 се обявиха против, а 31 се въздържаха. От ГЕРБ гласуваха "за" кандидатурата, БСП и ДПС гласуваха "против". Вотът на Реформаторския блок е 13 "за“ и един "против". От Патриотичния фронт двама гласуваха "за“, двама "против", 13 се въздържаха. Доста депутати от Български демократичен център гласуваха "за", като от тях се въздържаха трима. Гласувалите петима депутати от партия "Атака" не подкрепиха кандидатурата. Девет народни представители от АБВ се въздържаха. При независимите вотът се раздели на трима "за" и двама "въздържал се". Така парламентът освободи от поста министър на образованието проф. Тодор Танев, който става съветник на премиера.

При първото гласуване от 104 гласа „за“ Меглена Кунева, нито един глас от "Патриотичния фронт" не е бил в нейна подкрепа.

При второто гласуване, вероятно поради технически причини, гласовете на Атанас Стоянов и Славчо Атанасов са били отчетени като „за“, въпреки гласуването им „против“. Тази техническа грешка може да предизвика дискусии, затова веднага декларирахме позицията си пред пленарната зала, обясни Стоянов в предаването "Нещо повече".

Меглена Кунева отказа да отговаря на журналистически въпроси. Тя направи само изявление, в което благодари на всички, които са я подкрепили и така, по думите ѝ, са намерили изход за българското образование: 

Българското образование трябва не просто да излъчва стабилност, а трябва да има силна тяга напред. Това става с изпълнение на закона, с визия за това какво следва в кратсрочен, средносрочен и дългосрочен дебат. В момента всички реформи, свързани с образованието са въпрос на кураж. Така го разчитам за себе си. Това е моята стъпка да поема тази отговорност като вицепремиер. Ако става въпрос за власт, аз по-вицепремиер от това, което съм в момента, няма как да стане с Министерство на образованието и науката. За това съм убедена, че когато подбудите на един човек са чисти и иска да направи крачка напред заедно с колегите, с поддръжниците, с цялата нация, това трябва да се постигне. Могат да се загубят много неща, но ако загубиш кураж, губиш всичко, а в момента реформите в областта на образованието са въпрос на кураж. Състезаваме се с време, състезаваме се с качество, състезаваме се с Европа, състезаваме се със света.

Близо два часа продължиха дебатите в Народното събрание по номинацията на Меглена Кунева за образователен министър.

От БСП започнаха дебатите с критики към поредната смяна в кабинета. Депутатът Валери Жаблянов заяви, че случващото се е слабост на управлението,  а номинацията на Меглена Кунева за министър на образованието не е аргументирана.

Бойка Маринска от Реформаторския блок посочи, че до август, когато влиза в сила новата образователна структура, има много работа. Затова има нужда от подкрепата за Кунева:

Необходима е и политическа воля и готовност да се поеме отговорност за изключително смели решения. Аз нямам никакви съмнения, че госпожа Кунева притежава тези качества и затова ви предлагам решително да я подкрепим.

В защита на Кунева Снежана Дукова от ГЕРБ посочи, че за първи път има цялостен закон за образованието, а образоването е национален приоритет:

Тези задачи ще ги свърши Министерството на образованието и науката, защото подкрепиха Закона, всички срокове по него и те са утвърдени. Да, ние ще подкрепим кандидатурата на госпожа Кунева. Да, аз ще гласувам за госпожа Кунева, защото смятам, че образованието, реформата трябва да продължи.

Четин Казак от ДПС припомни, че е опозиция в парламента и обяви, че разделението в Реформаторите заради Кунева е знак за това, че управляващите не са сигурни в решенията си:

Ако продължавате по този път, наистина ще убедите българското общество, че тази формула на управление няма дълго да продължи. Няма бъдеще. Колкото по-рано осъзнаете това и предприемете адекватни мерки, толкова повече ще отдалечите във времето тази неминуема развръзка, ако не подобрите вътрешния синхрон, координация, съгласуване, обмисляне на управленческите си решения, вие наистина ще създадете без каквото и да е участие, дори на опозицията, подходяща среда за предсрочни парламентарни избори.

Независимият депутат Лютви Местан каза, че ако кандидатурата на Кунева не бъде приета, би имало предсрочни избори:

Ако предложението на премиера се бламира днес, то изходът от парламентарната и правителствената криза е незабавен предсрочен вот. Ако след гласуване на електронното табло лъснат гласове "за", по-малко от 121, то за партиите от управляващото мнозинство това ще бъде цифровият израз на тежкото им самопризнание, че кабинетът "Борисов 2" и партиите от управляващото мнозинство са загубили своята управленска легитимност. България има нужда от нов парламент, който да излъчи нов кабинет.

Иронично Станислав Станилов от "Атака" обясни, че Меглена Кунева е идеален кандидат за поста:

Нейната биография е на един човек, който е като дяланите камъни - където го сложиш, навсякъде става. Тя е личността, новата личност, "хомо нуово" се казва на латински, тя е човека, който е съгласен. Новият човек, който е съгласен да няма българска нация, да няма унгарска нация, да няма германска нация, да има ЕС от мултикултурни общества, които нищо не значат и транснационалните компании ще изсмукват от европейските народи огромни печалби и никой няма да се съпротивлява - това е в сферата на моите теории.

Михаил Миков от БСП каза, че новият закон за образованието е пагубен за българското училище. Миков предупреди, че по този начин би било подкопано доверието в кабинета:

Затова ние ще изберем принципната позиция да бъдем в опозиция на тази политика в областта на образованието и всякакви козметични промени на персоналния състав, на гарнитурата няма да променят тази политика. Ще гласуваме против, ще гласуваме за друга политика на средното образование, ще гласуваме срещу неговото съсипване от ГЕРБ.

Подробности за дебатите по избора на Меглена Кунева, както и позиции на отделни депутати чуйте в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!