Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Ема Хопкинс участва в дискусия в София за бъдещето на Великобритания в ЕС

Великобритания винаги е била и ще остане част от Европа. Това каза британският посланик у нас Ема Хопкинс на дискусия за бъдещето на Острова в общността и предстоящия референдум дали страната да остане в нея. Тя обаче уточни, че Обединеното кралство настоява за промени в 4 области - Европа да стане по-конкурентноспособна, като се даде особен тласък на единния цифров пазар, да има повече справедливост за тези, които не искат да се присъединят към еврозоната, повече демократична отговорност, както и да се намали, привлекателността към британската социална система:

Ние се нуждаем и трябва да намерим начините, за да позволим на страните-членки като Великобритания да възстановят усещането за справедливост при ползването на социалната им система. Затова ние сме в процес на преговаряне за  защитни механизми, които да позволят на тези държави да ограничат достъпа до социалната си система при изключителен приток на работна сила за период до 4 години. 

Министърът на външните работи Даниел Митов припомни по този повод, че свободното движение е фундаментален принцип на ЕС и добави:

България не би могла да подкрепи решение, което би довело до дискриминация на граждани на Европейския съюз въз основа на националното им гражданство или да засегне функционирането на единния пазар и конкурентноспособността на европейската икономика. Злоупотребите със системите за социална сигурност са предизвикателство за всички държави. България участва активно в търсенето на компромис, който да създаде баланс между правото на всяка страна-членка да се защити от злоупотреби и едновременно принципите за свободно движение и равно третиране на гражданите на Европейския съюз. В случай, че този компомис изисква промяна в правилата за свободно движение, тя трябва да бъде в рамките на действащите договори и при пълно зачитане на основните принципи на функциониране на Съюза.

Евентуалното излизане на Великобритания от Общността министър Митов определи така:

Европейският съюз без Великобритания отново ще бъде като европейско първенство по футбол, без участието на английския национален отбор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!