Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречиви реакции за номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

Снимка: БГНЕС
Министерството на външните работи номинира Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

С биографията си и натрупания опит Ирина Бокова може да бъде една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за поста
, се казва в прессъобщение на външното ведомство.

Номинацията беше коментирана и в Народното събрание.

Джема Грозданова от ГЕРБ увери, че в бюджета има заделени пари за кампания на Бокова и изрази надежда българин да заеме този пост:
 
Не смятам, че е забавена кандидатурата. Мисля, че във времето, в което я даваме, тя има всички свои шансове. Номинацията не означава избиране. Процедурата е много тежка, изисква съгласието на шестте държави членки на Съвета за сигурност на ООН, което е много трудно. Очакваме да се работи много, да има една национална кампания, която завършва с положителен резултат.


От АБВ, които настояваха за номинацията на Бокова, изразиха увереност, че кандидатурата има всички шансове за успех.

Има изключителен шанс всички страни от Съвета за сигурност да я подкрепят без да наложат вето. Ние се опасявахме, че може да има наложено вето, тъй като хората, които са участници в Европейската  комисия са пряко свързани със санкциите към Русия. Русия ясно е заявила, че би наложила вето на една такава кандидатура. Затова госпожа Бокова е най-добрата кандидатура, коментира Мариана Георгиева.

Михаил Миков от БСП смята, че ако държавата се ангажира сериозно, Бокова може да бъде избрана:

Госпожа Бокова има всички качества. Сега трябва да се ангажира цялата държавна машина, за да стигне България до този успех.


Според Алиосман Имамов от ДПС предстои тежка битка, предвид качествата и на останалите кандидати за поста генерален секретар на ООН:

Трябва да се има предвид, че има много кандидати, включително и от балкански държави, които ще представляват една сериозна конкуренция в това отношение. Много е важно от тези, които ще вземат решение за това кой да бъде на този висок пост, дали ще предпочетат кандидата на държава членка на ЕС. Това в никакъв случай не бива да се подценява.

От "Атака" казаха, че Ирина Бокова е кандидатурата с повече шансове, затова България не е трябвало да губи времето си.

Парламентарната група на Патриотичния фронт няма позиция, каза Валери Симеонов, но допълни, че би подкрепил кандидатурата на Бокова.

Според Гроздан Караджов от Реформаторския блок кандидатурата на Бокова е катастрофално неподходяща:

Катастрофално неподходяща е, защото поляризира обществото. Доведе до сблъсък на две много крайни мнения, стигна се до един нездравословен дебат, който стигна до комунистическото минало, до избиването на хора - неща, за които тя едва ли има вина, между другото. Не може народът да не намери една консенсусна фигура за това място.

За поста генерален секретар на ООН са номинирани още Антониу Гутереш - бивш комисар за бежанците, хърватският дипломат Весна Пусич, македонският Сърджан Керим, черногорският Игор Лукшич, бившият словенски президент Данило Тюрк. Решението се очаква през септември.

   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!