Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ДПС внесоха в деловодството на НС искането за вот на недоверие към правителството

Снимка: БГНЕС

БСП и ДПС внесоха в деловодството на Народното събрание искането за вот на недоверие към правителството заради здравната политика. Под мотивите са се подписали 69 народни представители. 

Освен подписите на депутатите от БСП и ДПС има и подписи на двама независими народни представители. Това са Георги Кадиев и Велизар Енчев. Стана ясно още, че парламентарната група на "Български демократичен център" обмисля все още дали да се присъедини към искането за вот на недоверие. "Атака" също е уведомена, но все още няма заявена позиция. Желанието ни е да се подкрепи вотът, коментира Хасан Адемов от ДПС:

Вот на недоверие е форма на диалог между управляващи и опозиция. За съжаление, е крайна форма, но така или иначе надеждата е да има корекции в този сектор, защото политиката, която се води, според нас, е изключително неправилна, несистематизирана. Командно-административният подход, който се налага в този сектор в продължение на година и няколко месеца, е вреден за българските граждани. Няма как българските изпълнители на медицинска помощ, българските лекари специалисти по здравни грижи да бъдат доволни, да могат да работят спокойно. От друга страна, българските пациенти също са притеснени, разбира се, тук може да прибавим и проблемите с лекарствената политика.

Д-р Емил Райнов от БСП заяви, че не се иска да има само смяна на здравния министър Петър Москов, а на цялото управление:

Вотът е срещу цялото правителство. Все пак министърът предлага, но МС гласува цялостната политика, така че вотът е срещу цялостната политика, срещу това управление, което трябва да си ходи. Може би чрез вота на недоверие ще изясним къде е разделителната линия и за тези, които хем са във властта, хем се титулуват като опозиция.

Дебатите по вота на недоверие към правителството трябва да се състоят не по-късно от 7 дни от внасянето му в деловодството на парламента, т.е. те ще се проведат следващата седмица. За да бъде успешен този вот, "за“ трябва да гласуват 121 народни представители, какъвто брой на практика е невъзможно опозицията да събере.

Министърът на здравеопазването Петър Москов изрази съмнение в сериозността на мотивите към вота:

Първо, не очаквам този вот на недоверие да успее и второ, разбира се, с цялото ми уважение към народните представители, които са го внесли, ще прочета мотивите и ще кажа аргументите на министерството и на правителството.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!