Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК обяви план за отпадане на всички извънредни гранични проверки във вътрешността на Шенген

Снимка: архив

Eвропейската комисия обяви план за отпадането на всички извънредни гранични проверки във вътрешността на Шенгенското пространство до края на годината. От миналия септември 8 шенгенски държави върнаха граничния контрол помежду си заради нелегалния приток на мигранти през Гърция, Македония, Сърбия и Хърватия. За да се избегнат милиарди евро икономически загуби, Еврокомисята обеща затягане на мерките в Гърция и възстановяване на Дъблинското правило за връщане на бежанците в първата държава, откъдето са влезли в ЕС.

"Пътната карта“ цели да даде гаранции на страните в Централна, Западна и Северна Европа, че неконтролираният поток от хора, масово прииждащи по суша през няколко балкански страни, ще бъде прекъснат.

За да започне организирано разпределение на бежанците по квоти в ЕС първо те трябва да бъдат задържани и регистрирани в Гърция.

Не по-късно от 12 март правителството в Атина трябва да представи списък с всички необходими ресурси, от които се нуждае.

До края на месеца Комисията ще преразгледа гръцката система, за да се гарантира 100% ефективност за "горещите точки“ и те да регистрират всички пристигащи мигранти. Ще праща нова техника, ще се поправя и компютърната система ЮРОДАК за снемане пръстови отпечатъци, която сега дава грешки. До 22 март агенцията ФРОНТЕКС може да изпрати допълнителни гранични патрули в Гърция.

Планът предвижда също, ако отиде нелегално през границата в Германия или другаде в Шенген, всеки регистриран в Гърция кандидат за убежище отново да бъде връщан на гръцките власти. Брюксел обещава до юни да възстанови прилагането на Дъблинския регламент, според който отговорност за бежанеца нови първата Европейска страна, в която той е регистриран. В момента бежанци не се връщат на Гърция заради решение на Европейския съд по правата на човека свързано с лошите условия на настаняване.

Ако до 12 май гръцките власти не са поправили пропуските в охраната на външната граница, Еврокомисията веднага ще предложи задействането на чл. 26 от Шенгенския кодекс. Той ще позволи на Брюксел да управлява централизирано вътрешните гранични проверки в Шенген:

Целта е да преминем от едностранни решения за граничен контрол към координиран подход, за да можем да премахнем всички вътрешни проверки по границите до края на тази година, каза еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос. Той допълни, че изпълнението на целта зависи както от 28-те страни-членки на съюза, така и от съдействието на Турция, с която е предвидена среща на върха в понеделник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!