Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Засега няма информация за нарастване на бежанския поток към България

| обновено на 09.03.16 в 19:46
Снимка: БГНЕС
Според министъра на външните работи Даниел Митов засега няма информация за нарастване на бежанския поток към България.

Министър Митов каза това преди изслушването в парламентарната комисия по външна политика.

Първо: рискове естествено съществуват, ние отдавна сме ги оценили, вие знаете, че беше проведено учение на нашите граници с участието и на армията. Договорили сме, естествено, както с Република Турция, така и с нашите гръцки колеги, система за ранно предупреждение, ако се появи информация за миграционен натиск върху нашите граници.

От друга страна, до момента не съществуват данни за увеличен миграционен натиск, но естествено, българската държава е подготвена, вие знаете, неотдавна проведохме и заседание на оперативната група, която именно се занимава с миграционните въпроси. И българската държава – и логистично, и финансово, и кадрово – е подготвена да посрещне подобен тип риск.

Либерализацията на визовия режим с Турция предполага и допълнителни ангажименти от страна на южната ни съседка към страни от Близкия изток и Африка, смята Даниел Митов. Според него няма основания за паника заради тази мярка:

Това става след изпълнение на определени критерии, каквито са заложени отдавна в механизмите на самия Съюз. Задължително условие е критериите да бъдат изпълнени. Когато говорим по един от чувствителните въпроси за презаселването на бежанци в Европа, ние настояваме това да става на доброволен принцип от държавите-членки на ЕС и при изявено желание. Става въпрос за визова либерализация, което означава следното – само турски граждани могат да пребивават в много ограничен период от време, тоест да пътуват и да се прибират обратно в Република Турция. Но нашето настояване в случая е и Република Турция да въведе визов режим за определени държави от Близкия изток и Африка, които в момента се явяват рискови.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!