Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Всяка държава, която иска визова либерализация с ЕС, трябва да изпълни всички условия

Няма промяна в българската позиция по либерализацията на визите за Турция, каза след въпрос на БНР външният министър Даниел Митов. Той представи отново пред върховния представител на ЕС по външните отношения и сигурността Федерика Могерини условията за подкрепата на България на предстоящото споразумение с Анкара по миграцията:

На нея също представих нашата позиция, особено по двата основни елемента, а именно изричното записване на сухопътните граници между България и Република Турция, Черно море, през които да не се допусне евентуално създаването на нов миграционен маршрут, както и обвързването на визовата либерализация с прилагане на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция. Всяка една държава, която иска визова либерализация с ЕС, трябва да изпълни определен набор от условия, те са 72, те не са малко и не могат да се правят изключения в случая за която и да било държава, при каквито и да било обстоятелства.

Митов се въздържа от категорична позиция дали ЕС трябва да разшири сегашния обхват на икономическите санкции срещу Русия заради неизпълнение на мирното споразумение от Минск с Украйна:

На този съвет разговори за санкциите нямаше, така че това е въпрос, който ще възникне в бъдеще, но сте прав, че Русия не спазва своята част с договореностите, свързани с Минското споразумение. И докато Минското споразумение не бъде изпълнено, е ясно, че санкциите няма как да отпаднат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!