Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не на бедността" заяви митингът на БСП за Деня на труда

| обновено на 01.05.16 в 12:38
Снимка: БГНЕС

БСП проведе в София традиционният си митинг-шествие по случай Деня на труда и международната работническа солидарност. 

Десетки симпатизанти се събраха на митинга, който започна с химна на Република България на издигната трибуна на улиците "Раковски" и "Гурко" в столицата. Под звуците на "Велик е нашият войник" и "Тих бял Дунав" на трибуната се качиха председателят на БСП Михаил Миков, лидерът на софийската организация на социалистите Калоян Паргов, коалиционните партньори от БСП-Лява България, народни представители, евродепутати. Евродепутатът Илияна Йотова прогнозира, че през пролетта на следващата година ще има предсрочни парламентарни избори:

Управляващите ще изчакат резултата от президентските избори. Има информация, че се готви отново голяма коалиция сред тях. Може би бъдещият президент ще бъде излъчен от действащата в момента шесторна коалиция. Нека да почакаме и ще видим. Моята прогноза е, че Борисов ще предизвика предсрочни избори в рамките на следващата година.

Митингът премина под мотото: "Не на бедността, да - на справедливостта". 
С плакати "Хляб", "Демокрация" и "Работа" и "За България - солидарна, суверенна, справедлива", стотиците симпатизанти на БСП, начело с представители на ръководството на партията, се отправиха на шествие към Борисовата градина, за да отбележат традиционния празник на вестник "Дума" и левия печат.

Участниците в митинга носеха балони, обагрени в бяло, зелено и червено. 

Всичко се запазва с борба, подчерта Михаил Миков. Той уточни, че 1 май е Ден на борбата за по-справедливо заплащане и да има по-нормално отношение към тези, които произвеждат благата в страната. 

Не липсваха и гласове на скептици:

Всички хора трябва да излизат, за да се почувстват обединени.

На този празник тук трябваше да има 50 хиляди души, най-малко 50, а не 500. Всичко става по революционния път. Спиш ли, дремеш ли, нищо няма да стане.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!