Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франк Роуз: Американският противоракетен щит и този на НАТО не са насочени срещу Русия

Ангелина Пискова и Франк Роуз
Снимка: Ангелина Пискова
Помощник държавният секретар на Съединените щати по контрола на въоръженията, проверка и съблюдаването на споразуменията Франк Роуз заяви, че американският противоракетен щит и противоракетният щит на НАТО не са насочени срещу Русия, нито пък са технически способни да подкопаят стратегическата ѝ сигурност. 

На въпрос защо противоракетният щит ще ни пази от Иран, след като именно администрацията на Барак Обама постигна Иранската сделка, Роуз отговори:

Това е отличен въпрос. Когато договорихме съвместния екшън-план, познат и като "Сделката с Иран", който задължаваше страната да прекрати разработването на ядрени оръжия, той не включваше клауза страната да спре изпитанията и разгръщането на балистични ракети и ние казахме това много ясно на Русия и на останалите. Докато Иран продължава да развива, тества и разгръща балистични ракети, Съединените щати ще работят със своите приятели и партньори в региона за защита от тази заплаха.

Запитан за евентуалното тестване на нови балистични ракети от страна на Русия, изявленията за съвместни действия с Беларус срещу противоракетния щит в Европа и може ли и други страни от Евразийския съюз да се присъединят към тях, Франк Роуз отговаря:

Не мисля, че Съединените щати се опасяват от това. Въпреки различията ни с руснаците по много и различни въпроси, бих искал да бъда ясен по този въпрос. Ние не искаме да подкопаваме стратегическата стабилност заедно с Русия. Това не е в наш интерес, нито в интерес на Русия, нито пък в интерес на глобалната сигурност. Въпреки всички проблеми Съединените щати и Русия продължават изцяло и коректно да прилагат новия договор за намаляване на стратегическите оръжия и мисля, че и руснаците ще се съгласят, ако ги дръпнете настрани и ще ви кажат, че системите, които ние и НАТО разгръщаме, не са в техен стратегически ущърб. Според мен, тяхната дългосрочна загриженост е какво крие бъдещето.

Такъв ще бъде отговорът, ако действията и изявленията на Кремъл продължат в този дух:

Пак ще кажа, че не искаме да подкопаваме стратегическата стабилност на Русия, но в такъв случай ще изпълним ангажиментите си за сигурност към съюзниците ни и ще разгърнем пълния съответен комплекс от мерки. Бъдете убедени, че имаме необходимата способност да защитим Съединените щати и нашите съюзници срещу всяка потенциална заплаха, независимо откъде идва тя.

Цялото интервю с американския помощник-държавен секретар Франк Роуз можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!