Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Серия от експлозии разтърсиха крайбрежните сирийски градове Тартус и Джабла

| обновено на 23.05.16 в 18:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

145 са вече жертвите при атентати в двата сирийски града, смятани за бастиони на президента Башар Асад. Терористичните актове бяха извършени от джихадисти от групировката "Ислямска държава".

73-ма души са загинали в сирийския град Джабла и 48 в Тартус по данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права. 7 ексползии, повечето, от които на атентатори самоубийци, поразиха почти едновременно двата града. Ръководителят на центъра Рами Абдурахман заяви, че това са най-смъртоносните нападения в двата града от началото на сирийския конфликт през 2011 година. Сирийската държавна телевизия също съобщи за атентатите, но даде друг брой на загиналите - 78.

Атаките започнаха сутринта в Тартус, където Русия отдавна поддържа военноморска база. Взривовете там бяха причинени от кола-бомба и двама атентатори самоубийци. Полицейски източник от Джабла е заявил пред Франс прес, че камикадзе се е самовзривил в спешен център на държавна болница. 

Русия изрази загриженост от нарастващото напрежение в Сирия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че атаките показват за пореден път колко крехка е ситуацията в Сирия, както и необходимостта от енергични мерки за възобновяване на мирните преговори.

"Ислямска държава" пое отговорност и за атентатите в йеменския пристанищен град Аден, при които загинаха над 40 души.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!