Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите одобриха изтеглянето на нов заем от 1,2 млрд. лева

| обновено на 09.06.16 в 12:25
Снимка: БГНЕС

Депутатите одобриха окончателно споразумението за укрепване на банковите влогове между България и Международната банка за възстановяване и развитие. С него ще бъде изтеглен нов заем от 1 милиард и 200 милиона лева.

Законопроектът предвижда Европейската банка за възстановяване и развитие да предостави на Фонда за гарантиране на влоговете в банките у нас кредит в размер на 300 милиона евро. В споразумението е предвидено сумите да бъдат усвоявани на три транша с минимален размер, за всеки от по 100 милиона евро.

В споровете в пленарна зала по време на първото чете финансовият министър Владислав Горанов коментира, че когато от ГЕРБ са поели управлението, във фискалния резерв е имало суми, които не са позволявали държавата да се финансира нормално. Горанов обясни ангажимента на държавата да гарантира този заем на Фонда с желанието да се получи по-добра доходност. 

На първо четене законопроектът получи подкрепата на всички депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт и БДЦ - Народен съюз, както и на част от Реформаторския блок.

Румен Гечев от БСП обвини кабинета, че тегли пореден заем без финансова обосновка и има риск страната ни да потъне в дългова спирала:

Тука става дума за 1 милиард и 200 милиона лева, без нито една сричка къде и как ще отидат тези пари. Ние подозираме, че тези 1 милиард и 200 милиона лева е твърде вероятно да влезнат в бюджета, да се отчете по-голям приход и парите да бъдат похарчени във връзка с предстоящите президентски избори.

Станислав Иванов от ГЕРБ призова опозицията към повече умереност:

Господин Гечев, малко по-умерено в изказванията си, малко по-умерено в хвърлянето на кухи фрази тук, от тази трибуна, за да не стане така да се изпокараме и да не свършим никаква работа. Кухите фрази за дупка в бюджета, за липса на финанси, за виртуални финанси, такива неща всички ги знаем, но няма нужда да ги използваме. 

Петър Славов от Реформаторския блок обвини опозицията в популизъм, но каза, че има много неясноти, свързани с новите заеми:

Фондът не е държавен орган и не е субект на Закона за достъп до обществена информация. И аз ви питам колеги, при това положение как ще получаваме информация тези средства за какво се харчат?

Не говорим за поемане на нов държавен дълг, обясни финансовият министър Владислав Горанов:

На въпроса, какви са рисковете за държавата, бих ги определил като пренебрежимо малки.

Министър Горанов каза още, че няма как да имаме 46 милиарда гарантирани влогове и да нямаме инструментариум, който да ги обслужва, да нямаме работещ механизъм. Ако имахме работещи механизми в законодателството, може би нямаше да водим този спор, когато фалира КТБ, посочи министър Горанов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!