Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ прие представители на инициативата в защита на журналиста Лили Маринкова

Юлияна Методиева
Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии се срещна днес с представители на инициативния комитет, който миналата седмица започна подписка в защита на журналиста Лили Маринкова с искане за връщането ѝ в Националното радио. 

Юлиана Методиева от сайта за човешки права „Маргиналия“ подчерта:
Уволнението на Лили Маринкова като журналист, свалянето ѝ от програма "Хоризонт", където тя води 25 години несменяемо "Неделя 150", това е дълбоко неприемливо, това е, бих казала, недоразумение, бих казала гаф на един нов директор на обществена медия. Въпросът, който аз задавам, е защо господин Александър Велев отне на българските слушатели журналистката с безспорно висок рейтинг, не паднал през всичките тези години на сложни преходи, на сложни правителства и конюнктури - Лили Маринкова.
Методиева и останалите от инициативния комитет признаха пред СЕМ, че не са искали среща с Александър Велев

Председателят на СЕМ Мария Стоянова посочи, че уволнението на Маринкова е в правомощията на генералния директор на БНР, а не на Съвета. В отговор на въпрос от страна на медийните надзорници, Александър Велев обясни:
Всеки новоизбран генерален директор има право да подбере собственият си екип. Госпожа Маринкова имаше един единствен договор в Радиото като директор на програма "Хоризонт". Госпожа Маринкова, чисто правно, нямаше втори договор в Радиото, така че аз не съм я уволнявал по друг параграф. Мисля също, че на генералния директор на Радиото има правото да определи кой ще води и как ще изглежда програмата му, защото той защитава концепция тук, в крайна сметка, и по силата на нищо не съм задължен да предложа на госпожа Маринкова да води "Неделя 150" и аз не го и направих.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!