Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Бурляев: Културата издига, а пазарът води към бездната

БНР Новини
1
Снимка: vokrug.tv
След 20-ина дни (на 3 август) руският актьор и режисьор Николай Бурляев ще навърши 70 години. Президент е на славянския фестивал на изкуствата "Златният витяз". Участвал е в десетки филми, много от които са награждавани.

Наскоро в Руския културно-информационен център се състоя творческа среща с него и знаменитата актриса Нина Усатова.

Според Бурляев именно културата може да помогне за единството на славяните и за доброто между народите, за разлика от политиците и политическата конюнктура…

Бурляев по време на снимането на «Андрей Рубльов»Почти невероятно звучи мнението му, че бюджетът на Министерството на културата трябва да е равен на бюджета на Министерството на отбраната. Но той казва, че културата е главната отбрана на душата. Загубим ли душата, може да загубим и държавата си.

Народният артист на Русия си спомни, че в България за пръв път е идвал преди близо 50 години:
Тогава видях България като страна, приличаща на рай. Не мога да забравя любовта и хармонията между България и Русия, както и духовното ни единство, което изглеждаше така, все едно е завинаги. Сега забелязвам друго…

Култура и пазар са несъвместими понятия. Те имат абсолютно различни задачи. Културата издига, а пазарът води към бездната. Според Алексей Толстой художниците са авангардът, който върви пред войската, но предизвиква недоверието ѝ. Ние, творците, сме тези художници, а политиците изостават, те вървят след нас, но се влияят от мислите ни, от нашето поведение. Като гледа на безстрашния ни безкомпромисен живот, властта прави корекции.

Бурляев не крие, че независимо от многобройните му роли, в днешно време хората го свързват най-често като създател на Международния форум "Златен витяз". Щастлив съм, че ме разпознават не само като артист. Като гражданин вече много години заявявам какво ми харесва и какво не приемам.

Чуйте повече.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия