Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството по софийските покриви

БНР Новини
3
Банковата сграда на арх. Никола Лазаров, 1910 г.

Когато гостът за интервюто ми дойде с изключително интересно превозно средство, веднага запали интереса ми. Беше електрически лонгборд, който проектира заедно с колегите си и смята, че ще успее да го наложи като транспортно средство на бъдещето. Младежът се казва Ясен Джабиров и вече е познат на нашата аудитория с проектите си „София от птичи поглед” и „16 софийски храма отвисоко”. Реших, че най-новият му проект „Изкуството по софийските покриви” също не е за изпускане. Компилацията от снимки, направени с дрон, ни доказва, че често в динамичното ни ежедневие и градския хаос пропускаме важни и красиви места от града, в който живеем. На снимките откриваме множество скулптури, часовници и фигури, които се намират по покривите на столични сгради. На част от тях се възхищаваме всеки ден, но други не сме виждали никога и ни е трудно да разпознаем. Повечето от сградите са изградени по европейски образец, защото голяма част от проектиращите ги архитекти са учили в чужбина и са пренесли познанията си по родните земи. За идеята си и осъществяването на проекта разказва Ясен:

Руската църква „Свети Николай Чудотворец”, 1914 г.

СнимкаЕдно от любимите ми хобита е уличната фотография. Докато се разхождах да снимам из София, забелязах тези сгради. Общото между тях беше пищната декорация, обикновено барок и сецесион. Когато започнах да проучвам историята им, разбрах, че повечето са строени около 1920 година и от един кръг архитекти, които са работили тогава. Определено най – впечатляващата за мен е на ул. Иван Вазов и ул. Раковски – банковата сграда, на чийто покрив има композиция от хора, които държат глобус.

Със сигурност обаче не е лесно да хванеш точния момент, когато да направиш перфектната снимка:

Най-трудното е да се намери добрата светлина, подходящото време, иначе сградите са си там– през смях казва Ясен и добавя – „Търся да има синьо небе с малко облаци. Важно е орнаментът, който искам да снимам да е добре осветен. Връщал съм се доста пъти на дадени места, за да повторя снимката в по-подходящо време и условия.

Централните софийски хали, 1911 г.В бъдеще младият ентусиаст се е насочил към малко по-специфичен проект, а именно – заснемане на не чак толкова красивите места в София – индустриални зони, квартали и т.н. Проектът цели да покаже истинското лице на града и ще представлява видео филм. Какви ще са реакциите на аудиторията за проект, разкриващ не толкова красивите кътчета на града, засега е загадка, но „Изкуството по софийските покриви” се радва на възхищение и радост от аудиторията:

Много са интересни реакциите на публиката във Фейсбук. Има всякакви коментари, включително и наследници на сградите ми пишат и ми разказват историите им от първо лице. Общото мнение е, че по-трудно се забелязва тази красота, която е горе. Учудващо е, че едно време са вложени толкова много усилия и средства за декориране на покривите на сградите, когато те всъщност са оставали скрити от погледа. Но ето, сега вече можем да се приближим – коментира Ясен.

Народeн театър „Иван Вазов”, 1906 г.Нещо, което според Ясен, ще завладее също сърцата на хората, е другият негов проект, който усъвършенства в момента със свой колега, а именно електрическия лонгборд. Иновативното, за градската мобилност, превозно средство развива скорост до 45 км/ч. и се задвижва чрез дистанционно. Лонгбордът е лек и леснопреносим като може да използва изградените велоалеи.

Снимки: Ясен Джабиров и Луиза Лазарова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия