Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радан Кънев: Реформаторският блок има три силни граждански кандидатури с ясен опозиционен профил

ДСБ загрижена от непоследователността на правителството ни в международната обстановка

| обновено на 17.08.16 в 15:33

Председателят на ДСБ Радан Кънев заяви, че Реформаторският блок има три силни граждански кандидатури с много ясен опозиционен профил – Гроздан Караджов, Трайчо Трайков и Велислав Минеков. Кънев отхвърли възможността за явяване на изборите във формат кандидат-президент от ГЕРБ и кандидат-вицепрезидент от РБ.

Неколкократно предлагахме партиите от ЕНП да подкрепят независим кандидат. Ние съвсем коректно заявихме на всички кандидати вчера, че кандидат, който вижда за себе си възможността да бъде вицепрезидент в двойка с ГЕРБ, не може да получи при никакви условия подкрепата на ДСБ. И тримата кандидати, които според нас са реалистични кандидатури, категорично отхвърлиха възможността да бъдат вицепрезиденти в двойка с ГЕРБ.

Демократи за силна България (ДСБ) изразиха загриженост от, по думите им, непоследователните позиции и послания на българското правителство в настоящата международна ситуация. Според ДСБ случаят с Абдуллах Бююк е особено ярък пример за порочна политика. Тъмносините определят като отстъпление от националните интереси позицията по проекта "Белене" и другите руски енергийни проекти на Балканите, както и заявката за двустранно уреждане на имигрантския въпрос с Турция. България, според ДСБ, трябва да иска ангажимент на НАТО за охрана на българско-турската граница, както и поставяне на казуса АЕЦ "Белене" и присъдата срещу България в европейски контекст в рамките на общата енергийна политика на Съюза и плановете за изграждане на Европейски енергиен съюз.

Във вътрешнополитически план ДСБ подкрепя искането за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност, на който тъмносините ще поставят категорично въпроса за засилване на държавния контрол върху вероизповеданията и религиозното обучение, както и финансирането на религиозни институции. Те ще искат и да се обсъди допустимо ли е да се провеждат президентски избори чрез откриване на секции в Турция в момент, в който там е суспендирана вътрешната демокрация. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!