Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново артпространство в Капана в Пловдив

Снимка: Медиа кафе

От фондация "Отворени изкуства" съобщават, че  днес се открива най-новото артпространство в Пловдив – FLUCA – Австрийски културен павилион. Той е ситуиран на ул. "Отец Паисий" 38, пред artnewscafe и е иновативна артинсталация и мултифункционална сцена, която ще остане до 15 октомври. Едномесечната програма с куратор Урсула Мария Пробст включва десетки артисти от Австрия и разнообразни събития като изложби, пърформанси, концерти, партита, прожекции и дискусии. Всяко лято до 2019-а, когато Пловдив е Европейска столица на културата, павилионът ще се завръща в централната градска част с богата програма с български и австрийски художници.  / 18ч. /

FLUCA – Австрийският културен павилион като проект стартира в началото на 2016 г. по инициатива на фондация „Отворени изкуства“ и известното пространство за изкуство във Виена FLUC. Идеята е в бъдещата Европейска столица на културата да се създаде пространство, което да предлага богата обменна програма с български и австрийски артисти, да стартира сега и да продължи до 2019 г. Зад проекта застават и BKA/Austrian Federal Chancellery и Австрийското посолство в София като продуценти, организатор е фондация „Отворени изкуства“, а партньори са още Община Пловдив, FLUC (Виена), artnewscafe (Пловдив) и Австрийските авиолинии.

Едно от най-популярните арт и архитектурни студия във Виена – tatort (Александра Берлингер и Волфганг Фийл) – изготвят иновативен проект, в който транспортен контейнер, се трансформира в артинсталация, която (буквално) отразява градската среда около себе си. Проектът провокира и с нестандартния избор цялата сцена да бъде под наклон от 7 градуса (7° е и името на самата инсталация), което създава неочаквана динамика. Инсталацията е в същото време и мултифункционална сцена, подходяща за концерти, пърформанси, партита, прожекции и дискусии. За да осъществят диалог с местната среда, архитектите и организаторите от фондация „Отворени изкуства“ разработват проекта заедно с пловдивското архитектурно Ателие "Дуо".

В проекта се включват едни от водещите артисти от Австрия в момента, както и едни от най-интересните млади български художници. Общо в програмата на павилиона вземат участие 25 артисти.

На 17 септември, събота от 18:00 новата сцена ще отвори „врати“ с богата програма. Специално за откриването от Австрия пристигат 10 художници и кураторката Урсула Мария Пробст. Програмата за 17 септември включва презентация на проекта и среща с авторите му и художници, прожекция на видео артфилми, пърформанс на провокативната Фабиана Фалейрос, идваща от Бразилия специално за повода, както и парти с австрийски и български диджеи.

В деня след откриването, 18 септември неделя, Австрийският павилион продължава активно с още събития, сред които и уъркшоп за ърбън хип-хоп за деца и младежи, които заедно с Урсула Мария Пробст ще могат да говорят за града си, да посочат своите любими места и да създадат заедно ърбън хип-хоп хореография и музика. Уъркшопът започва в 16:30 и както всички останали в павилиона, е напълно безплатен.

Кулминацията на проекта ще бъде в рамките на Нощ/Пловдив на 23 и 24 септември, когато програмата на павилиона ще включи прожекции, пърформанси, инсталации и музика. След Нощта FLUCA ще продължи с разнообразни събития чак до 15 октомври. А след това павилионът ще се завръща всяко лято в централната градска част, за да представя разнородна програма и да предоставя отворено пространство за дебат за градската среда. Тъй като основна цел на проекта е да осъществява културен обмен между България и Австрия, от другата година паралелно на Австрийския павилион в Пловдив, във FLUC, Виена ще се канят и представят български художници. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!