Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволчески патрули около училищата ще бъдат организирани от клуб "Безопасни улици"

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Клуб "Безопасни улици", част от фондацията със същото име, ще организира доброволчески патрули, които да помагат на децата да пресичат безопасно по пътя към и след училище.

Акцията беше огласена на възлово кръстовище в центъра на София. Но на кръстовището при метростанция "Васил Левски" се събраха само двамата организатори - Антони Найденов и Ева Попова. Въпреки това техният ентусиазъм беше достатъчен, за да не бъде провалена акцията и те започнаха да раздават подготвените предварително брошури на пешеходците със забележки към всички участници в движението.

Ниската култура на пешеходците и на шофьорите - пешеходците масово пресичат на червен светофар, като едни бързат за работа, други бързат за автобуса да си го хванат. Просто масово няма култура,
 обясни Найденов, като посочи и другия проблем - условните присъди и неприлагането на наказанията, което налага реформи и промени в законодателството. 

Фондацията може да помогне със своята инициатива за доброволчески патрули около училищата, подчерта Паунова, както и обясни  кой ще участва в тях: 
В МВР се пенсионират много рано служителите, които след като излязат от ведомството биха могли да бъдат полезни отново на обществото. Разбира се, този труд трябва да бъде платен, тъй като желание няма. Всеки българин ще каже какви са проблемите, обаче когато дойде моментът те да бъдат решени и да отдели лично време, тогава няма никой. Както виждате, ние в момента сме двама.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!