Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ, РБ и ПФ внесоха искане за временна парламентарна комисия за "Белене"

Снимка: БГНЕС

Депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт внесоха в деловодството на парламента проекторешение за създаване на временна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства, довели до възникване на задължения на държавата по проекта АЕЦ „Белене“, за периода 2008-а до края на юли 2016 година. Депутатът Мартин Димитров коментира:

Хората, които спряха „Белене“, постъпиха правилно, спестиха на държавата милиарди. Хората, които разрешиха „Белене“ струват на българската държава 2,5 милиарда лева. Тези хора трябва да понесат отговорност. Кой разреши на директорите на НЕК да поръчат два реактора без договор, без осигурено финансиране? Ако за „Белене“ и за КТБ не бъде понесена отговорност, това означава, че битката с корупцията в България се е провалила тотално, а тя трябва да започне именно от  тези два ключови проекта, за които българското общество е платило много висока цена и щетите са най-високи.

Според председателя на БСП Корнелия Нинова няма нужда от създаване на временна комисия по проекта АЕЦ "Белене", както поискаха депутати от ГЕРБ,Реформаторския блок и Патриотичния фронт:

Има една временна комисия за проверка в сферата на енергетиката, която се оглавява от Валери Симеонов, тоест от човек от управлението, ПФ, които подкрепят ГЕРБ. Тази комисия съществува вече може би осем месеца. Състоянието на енергетиката включва Белене, Марици и така нататък.  Иначе един път направиха такава временна комисия, загубиха осем месеца, взеха едни пари допълнително, сега пак ще правим анкетна комисия. Дайте да видим доклада на онази, нищо не констатираха. Ако ще преливаме от пусто в празно, просто да си допълват заплатите, няма смисъл от това, каза Корнелия Нинова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!