Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Прокуратурата е започнала спешни проверки заради множеството сигнали от граждани, че са попаднали в списъци за подкрепа на кандидат-президенти или за референдума, без изобщо да подозират това“, съобщава вестник СЕГА, като цитира говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. Скандалът с подписките се разрази, след като Централната избирателна комисия пусна на сайта си опция, чрез която всеки може да провери дали личните му данни фигурират в списък за подкрепа на кандидати за президент. десетки хора сигнализираха в социалните мрежи, че имената и ЕГН-тата им се появяват, без те изобщо да са давали подкрепа на тези кандидати. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обяви, че са открити и записи на починали хора. До момента в Софийската градска прокуратура са постъпили два сигнала. Трети - от конституционен съдия, е подаден до главния прокурор Сотир Цацаров. Разследване все още не е започнало, но ако все пак започне и бъдат повдигнати обвинения, Наказателният кодекс предвижда до две години затвор за съставяне на документ с невярно съдържание, пише вестник СЕГА.
„Всяка втора фирма у нас е получавала искане за подкуп при извършване на услуга от държавна или общинска структура“, съобщава ТРУД като се позовава на проучване на Българската търговско-промишлена палата. „78 на сто от компаниите определят корупцията в публичните институции като една от най-сериозните пречки пред бизнеса и инвестициите у нас. Нито една фирма от участвалите в анкетата не дава положителен отговор дали новият закон за обществените поръчки е направил търговете по-прозрачни. Политическите назначения в администрацията са основният фактор, който провокира корупция, твърдят компаниите. Според тях решение на проблема ще има, когато се въведат работещо електронно правителство и реформа в съдебната система, пише ТРУД.
„Военното министерство е на път да наруши оръжейното ембарго срещу Кремъл“ чрез договарянето на доставка на двигатели за българските изтребители МиГ-29. Това твърди КАПИТАЛ DAILY по повод прекратяването на тръжната процедура и преминаването към пряко договаряне с единствения кандидат за доставчик. Според „няколко независими източника“, които вестникът не назовава, въпросната фирма е „фактическият представител на интересите на руската РСК МиГ у нас“. Индиректни доказателства за този факт присъстват и във финалния доклад на тръжната комисия. От офертата на компанията победител се разбира, че освен шест двигателя „втора ръка“, тя се готви да достави и четири нови, които предстои да бъдат произведени. А единственият производител на двигателите РД-33 съвсем логично е руската фирма, сочи КАПИТАЛ DAILY.
Паундът се срина под 1 евро. Само за две минути британската валута се смъкна с повече от 6 процента в разгара на търговията в Азия и „за ужас на британците“ удари най-ниското ниво спрямо щатския долар от 1985 година насам, съобщава СТАНДАРТ във водещата си публикация. Според публикации в западни медии, цитирани от вестника, причината за спада са коментарите на френския президент Франсоа Оланд, че Великобритания трябва да плати скъпо за решението си да излезе от Европейския съюз.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!