Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На вота в неделя в 500 секции ще има машинно гласуване

На територията на Столичната община на президентските избори и на националния референдум ще се гласува в 1520 избирателни секции

Снимка: БГНЕС


На изборите в неделя в 500 секции в цялата страна ще се гласува чрез машина. 
При машинното гласуване избирателят взима разписка, която се пуска в непрозрачна кутия. 
Гласуването с машини ще е възможно само за президент и вицепрезидент, но не и за референдума и гласовете отново ще се включат в преброяването на общия резултат. 
Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев допълни:
В края на деня, след като приключи гласуването, след определения час, машината изважда протокола, който е съобразен с протокола, както и при гласуването с хартиени бюлетини, с данните, които са по отношение на колко броя гласували, от тях разпределени по съответните двойки кандидати, за да може тези данни вече да бъдат приобщени към гласовете от гласуването с хартиени бюлетини и да бъдат нанесени в общия протокол, който е на Секционните избирателни комисии (СИК), в които ще се проведе машинно гласуване. 
След което вече, заедно с документите така, както е предвидено в нашето решение, опаковани, ще се отиде от СИК в Районната избирателна комисия (РИК), където вече се въвеждат данните от протокола на секционната избирателна комисия и от паметта.
  
На предстоящия вот за президент и вицепрезидент могат да гласуват 6 милиона 834 278 избиратели. Право да гласуват на референдума имат 6 милиона 832 288 души.
Разликата от около две хиляди души повече, имащи право на глас за президент, е заради изискването лицата, участващи в референдума, да имат постоянен адрес към датата на обнародване на указа за референдума - в случая 8 август 2016 година. 

На територията на Столичната община на изборите за президент и вицепрезидент и на националния референдум ще се гласува в 1520 избирателни секции.
В избирателния район на София-област, който включва общо 22 общини, ще може да се гласува в 425 секции. Това се посочва в заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова, публикувана на интернет сайта на Столичната община.  
В частичните избори за кмет на район "Младост" в Столичната община секциите ще са 125. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!