Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 20 области на страната действа предупреждение за опасно време

Без ток са част от домакинствата в Челопечене, Владая и Нови Искър

20 сигнала за щети от бурния вятър са приети на телефон 112 в София, съобщи за "Хоризонт" ръководителят на аварийно-спасителното звено на Столичната община.

3 сигнала за паднали клони след силния вятър са подадени в София, съобщиха от МВР. Към момента обстановката остава спокойна в града. 

Получените сигнали са разпределени между Общината и "Противопожарна безопасност и защита на населението“, направени са обходи на критичните места. Предупреждението засяга най-вече южните райони на София, където вятърът ще бъде по-силен. Красимир Димитров коментира:

Имаме сигнали за една паднала топола, паднали клони, имаме два сигнала за паднали огради върху тротоарното платно, които се отстраняват, имаме и едно скеле с работник, който е пострадал. Сега уточняваме за какъв обект става въпрос.

От Общината предупреждават хората да укрепят саксиите по балконите си, а по строителите обекти - скелетата и оградите на обектите. Важно е също така, за да не паднат от вятъра билбордовете, фирмите, които организират рекламата в София, да проверят съоръженията си.

Заради силния дъжд без ток са част от домакинствата в Челопечене, Владая и Нови Искър, в района около София. Това съобщиха от електроразпределителното дружество ЧЕЗ. 
От компанията посочват, че аварийните им екипи ще останат на място и след работно време до отстраняване на проблемите.

Силният дъжд над София доведе до големи задръствания - колони от коли се натрупаха по ул. "Г.С. Раковски", бул. "Драган Цанков" и "Цариградско шосе", както и на кръстовището на бул. "Цар Борис Трети" и Околовръстния път, в района на Горнобански път. 
Аварийните екипи на столичната община отводняват задръстените шахти.

Най-силен беше вятърът в Хасково, Кърджали, Стара Загора, Сливен, Велико Търново, съобщи дежурният синоптик Красимир Стоев от Националния институт по хидрология и метеорология.

Поривите на вятъра в Хасково са 86 километра в час, където за днес е обявен оранжев код, съобщиха от метеорологичната станция. Вятърът е съборил част от външна санирана плоскост на блок в квартал "Орфей". 
Силният вятър отнесе и част от покрива на спортната зала "Младост" в Димитровград. Ламаринените панели са паднали на площадката и преградили един от входовете на сградата. Бурята е откъртила тежки релси, с които са били прикрепени покривните конструкции. Пострадали граждани няма. Районът е отцепен. Пожарникарите отстраняват останалите опасни части от покрива. 
Кметът на Димитровград Иво Димов е разпоредил да започне спешен ремонт. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!