Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците у нас не очакват коренна промяна във водената от САЩ политика

Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов очаква Съединените щати да продължат да бъдат силен фактор в НАТО:

Съединените щати са най-демократичната държава и аз съм убеден, че както и неговият щаб, така също и неговите експерти, които ще бъдат от тук нататък в изпълняване на неговите функционални задължения, той няма да промени рязко курса на Съединените щати и ще си останат също изключително силен фактор в НАТО и във всичко това, което се прави в трансконтиненталното сътрудничество с Европа.


Депутатът от БСП Кристиян Вигенин очаква по-различни отношения между Съединените щати и Русия, което, по думите му, ще бъде плюс и за нашата страна:

Ние не смятаме, че ще има съществена промяна в двустранните отношения. Ние имаме едно силно стратегическо партньорство със Съединените американски щати и изборът на американския народ смятам, че няма да промени тези отношения. Но самият Тръмп направи заявки в предизборната кампания, които ако се реализират, ще видим на първо място едни по-различни отношения между Съединените щати и Русия.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че изборът на Доналд Тръм е бил очакван за него:

Очаквах този резултат. Вълната на настроения срещу статуквото е нещо специфично за американската политика. От гледна точка на България това, което трябва да ни тревожи, и това, за което трябва да работим, е за запазване и заздравяване на връзките в НАТО, защото господин Тръмп ясно изрази някои резерви. Така че всяка държава от НАТО, особено уязвими държави, гранични, като България, особено в днешната ситуация, в която Турция е само формален член на НАТО, трябва да проявят изключително качествена и активна дипломация, за да е сигурно, че НАТО продължава да бъде досегашната гаранция за сигурността ни.


Първата реакция на премиера Бойко Борисов за новоизбрания американски президент беше:

Да си честитим новия американски президент!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!