Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Студентите вече предпочитат медицината пред икономиката“, четем във водещото заглавие на вестник Сега. Според изданието „студентите у нас стават все по-прагматични и избират специалността според търсенето на трудовия пазар. Вместо масовите икономика и право все повече младежи избират да учат медицина и компютърни науки. Успехът в намирането на работа с добро възнаграждение продължава да зависи от завършеното професионално направление и особено от висшето училище, в което е следвал човек, показва 6-тото издание на рейтинговата система на вузовете за 2016 година, представено вчера от Министерството на образованието и науката. Кандидат-икономистите са намалели от 57 000 през миналата на 52 хиляди души през тази година, а записалите администрация и управление са се стопили с 3 000 до 23 000. Следващите право пък са с около хиляда по-малко, сочи вестник Сега.

24 хиляди вече учат за IT сектора, пише вестник 24 Часа, който също цитира рейтинговата система на висшите училища. Завършилите информатика и компютърни науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получават най-висок среден месечен доход - 3 237 лева, сочи изданието.

По-малко от половината наети на работа висшисти, които са завършили образованието си през последните пет години, работят на позиция, за която се изисква висше образование, а 23 процента от дипломираните наскоро студенти заминават за чужбина, изтъква Труд.

Вестниците тази сутрин отразяват и вчерашните дебати в парламента, в резултат на които е приет на първо четене бюджетът за 2017 година, предложен от правителството в оставка. Стандарт изтъква приноса на депутатите от БДЦ и Атака за приемането на бюджета. „Бюджетът мина - вдигат пенсиите и заплати“, обявява 24 Часа. Според Сега бюджет 2017 е минал „сравнително лесно първото препятствие“, но „същинската битка за всеки ред от приходите и разходите на държавата“ тепърва предстои до второто четене на законопроекта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!