Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимна приказка – Руският цирк върху лед с премиера в България

БНР Новини
Снимка: личен архив

Руският цирк върху лед гостува днес за първи път в България със спектакъла „Зимна приказка” в столичната зала „Арена Армеец”. Спектакълът е едно вълшебно пътуване до магическа приказка върху лед с незабравима циркова артистичност и най-високо техническо съвършенство на кънки. Завладява въображението с ефектна хореография, повече от 300 красиви костюма, вълнуваща музика и сложни акробатики. За доброто настроение се грижат жонгльори, акробати, скачачи, танцьори, музиканти. Повече за Руския цирк върху лед разказва мениджърът му Рима Вахсман:


СнимкаТова е първият цирк на лед в целия свят. Идеята за създаването му е на кинорежисьора Арнолд Григориевич Арнолд. Той е бил голям визионер. През 1962 г. му дошла добрата идея да подбере добри танцьори на лед и да ги събере с циркови артисти на манежа. Цирковите артисти трябвало да се научат да изпълняват номерата си на кънки, а кънкьорите да усъвършенстват цирковото изкуство. Всички били много развълнувани от идеята. След две години усилени тренировки, през 1964 г., трупата излязла на сцената пред публика с грандиозно представление. Преди две години празнувахме 50 годишнината на Руския цирк върху лед с голямо турне. Като мениджър – всичките ми други клиенти ревнуват от ледения цирк, защото аз го обожавам.

СнимкаЗабележителният световен успех на Руския цирк върху лед се дължи най-вече на сложния синтез между фигурното пързаляне и цирковото изкуство. В спектакъла „Зимна приказка” участват любими наши герои от „Лешникотрошачката”, „Ледената кралица”, „Алиса в страната на чудесата”, „Спящата красавица”, „Пепеляшка”. Всички тези истории се преплитат в един общ сюжет – голяма синя феерична птица кани различните герои от историите на своя рожден ден. Персонажите обаче не носят подаръци за празника, а вместо това изнасят шоу и танцуват.

Вълнуваме се много, защото за първи път сме в България. Това е началото на европейското ни турне и премиерата ни за този сезон. Всеки път, когато сме на ново място, си намисляме по едно желание. В България си пожелахме цялото ни турне да бъде прекрасно, защото всички хора тук са прекрасни. Вълнуващо е да си на сцената и да покажеш резултата след толкова много вложен труд. Пренасяме хората във фантастичен свят, където те да забравят трудното си ежедневие и да прекарат няколко часа в приятна атмосфера – казва Рима.

СнимкаНа артистите предстои да изнесат спектакъл в още 70 града като част от голямото си европейско турне тази година.

Нашите артисти са много силни физически и стабилни психически. Трудно е да се съчетаят двете неща. Те трябва да са  концентрирани, докато се движат върху леда, или са във въздуха или изпълняват акробатични номера, но в същото време да влязат в роля и да разкажат приказната история. Да съчетават всичко в едно не е лесно – това ги прави специални – казва мениджърът.

Степан Рябов, който се изявява като композитор, клоун, артист и музикант, споделя очакванията си за шоуто в столицата:

Очаквам много позитиви от шоуто. Народите ни са близки и разбираме езиците си. Най-хубавото е, когато шоуто е интерактивно, когато публиката също участва.  Постоянно се упражняваме, цял живот, всеки ден намираме нещо ново. Отпуснете се и отворете съзнанието си, ще бъдете впечатлени. Ние сме микс от всички жанрове – спорт, цирк, фигурно пързаляне, театър, музика. Да, вълнувам се, не съм спал цял месец.

СнимкаВ магическия спектакъл участват 25 артисти. Ето какво пожелаха те на българските си фенове:

Насладете се на шоуто, смейте се, усмихвайте се, забравете грижите си и елате с нас в този фантастичен свят. Запазете щастието в сърцето си цяла година, докато не се видим отново през следващата.

Снимки: личен архив и Луиза Лазарова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!