Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Златев: Акцизната информационна система на държавата е опасна за финансовата сигурност

Валентин Златев
Снимка: БГНЕС

Акцизната информационна система на държавата – БАЦИС, която осъществява контрола по събираемостта на акциза върху горивата, може да бъде манипулирана, предупредиха от Българската петролна и газова асоциация. Системата не работи така, че да гарантира постъпленията от всички акцизи върху горивата в държавния бюджет, коментира председателят на асоциацията Валентин Златев:

Проверката на главния прокурор беше извършена. Готов е доклад на Главната прокуратура. За съжаление, той е засекретен, но изцяло потвърждава нашите опасения за функционирането на системата БАЦИС, което ми дава основателно право да твърдя, че тази система, в момента, по начина, по който работи, може да бъде манипулирана, могат да изчезват стоки от нея, в смисъл – превози, товари, транзакции. В голяма степен тя представлява опасност за финансовата сигурност на страната.

Златев цитира данни на Финансовото министерство, според които само за миналата година приходите от акциз са в размер на 2 млрд. лв., а друг един милиард от акциза е укрит.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!