Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов отрече България да е изнасяла оръжие за Сирия

Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи в оставка Даниел Митов отрече България да е изнасяла оръжие за Сирия. Изказването на Митов пред бТВ бе в отговор на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова за намерено българско оръжие в склад на бунтовниците в Алепо.

Даниел Митов заяви, че ведомството дава становища за международните стандарти, които трябва да се спазват в такива случаи, а с подобни въпроси се занимава междуведомствена комисия за експортен контрол, която е под ръководството на друго министерство.

Българската страна спазва стриктно тези стандарти, не е изнасяла оръжие за Сирия от началото на конфликта в тази страна през 2011 година и в никакъв случай не мога да приема обвинения от този тип и то от страна, заради която, от чиито бомбардировки загинаха множество цивилни в Алепо.

Министър Митов добави, че не приема морализаторстване от Русия, която не участва нито в договора за търговия с оръжие, нито в конвенцията за забрана на касетъчни боеприпаси и противопехотни мини – процеси, в които България е активна и спазва своите ангажименти.

По думите му, пътят на оръжието до Сирия може да е много различен и това е въпрос на разследване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!