Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Водещите заглавия в днешните печатни издания са за бедствието в североизточната част на страната.

"30 хиляди домакинства без ток в 144 населени места, четири области почти откъснати от света, преспи по два и четири метра - това бе картината на страната в събота“, пише вестник 24 ЧАСА. "Второ денонощие екипи на Агенция "Пътна инфраструктура“, почистващи фирми и военни опитваха да пробият снега. Болни деца и родилки бяха спасени с високопроходима техника. Бедствено положение обяви Шуменска област, но достъпът до Добрич, Силистра и Бургас бе почти невъзможен. В неделя студът продължава, максималната температура ще е минус 12 градуса“, пише изданието.

"Арктическият студ, който скова България в петък вечерта, ще продължи още поне пет дни“, предупреждава СТАНДАРТ като се позовава на прогноза на учените от БАН. "Прогнозата сочи, че най-студените дни, които първоначално трябваше да бъдат през уикенда, се изместват. До минус 29 градуса ще падне живакът в нощите срещу вторник и сряда. Тогава отново се очаква да има и силен до ураганен вятър, а дневните температури в средата на седмицата няма да надвишават минус 5 градуса“, съобщава СТАНДАРТ.

"Снегът скара БСП и ГЕРБ“, пише същият вестник, цитирайки червения депутат Кирил Добрев да казва, че месец преди изборите студът се е превърнал в предизборно оръжие за управляващите, и прибавя отговора на вицепремиера Томислав Дончев, че "дебатът по тази тема е изчерпан“ и че се прави всичко възможно за преодоляване на бедствието.

СТАНДАРТ цитира и оплакването на Николай Бареков, че преспите в Северозападна България попречили на негови симпатизанти да стигнат навреме в НДК за учредяването на новата му партия.

"Презареди България“ ще се казва новата партия на Бареков“, пише в заглавие по темата 24 ЧАСА и помества заканата на лидера й: "Аз съм 120 килограма, метър и 97. Ако някой посмее да ми поиска подкуп, ще го пребия лично“, каза Николай Бареков, цитиран от вестника.

24 ЧАСА отразява и учредяването на друга формация вчера - партията "Да, България“ на Христо Иванов. Вестникът отбелязва отсъствието от учредителното събрание на издателя Иво Прокопиев, смятан според 24 ЧАСА за "идеолог на партията на бившия правосъден министър“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!