Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Велев: Имаме 20% ръст на радиоаудиторията

Въпреки проблемите с “Музикаутор” Българското национално радио  бележи ръст на радиоаудиторията от 20%, спрямо последното тримесечие на миналата година, заяви генералният директор на БНР Александър Велев. Данните за слушаемостта показват, че през януари делът на програмите на БНР от общата аудитория се повишават от 13.7% на 16.5%:

Ръст наблюдаваме в програма "Хоризонт", много сериозен ръст има и в Радио Видин, почти три пъти увеличена аудитория, ръст наблюдаваме и в Радио Благоевград. Това показва, че имаме вярна аудитория и музиката се харесва. Информацията, предаванията, продуктът, който ние предлагаме, е с високо качество.

Александър Велев посочи, че ще се търси възможност за намиране на решение по казуса с авторските права заедно с Министерството на културата. Ако от там отхвърлят тарифата, ще се водят нови преговори с “Музикаутор” и сдружението АБРО. Той беше категоричен, че субсидията за Националното радио не е приход за радиото, нещо, което не се приема от “Музикаутор”. 

През 2015 г. делът само на БНР в средствата за авторски права спрямо целия радиопазар е 44%, а всички останали радиа плащат 56% от средствата.

Генералният директор на БНР изтъкна, че предстои да бъде извършено музикално форматиране на радиопрограмите. Предвижда се и въвеждане на дигитално излъчване, което позволява до осем програми да се излъчват на една честота.

Договорката на Българското национално радио с дружеството за колективно управление на сродни права в музиката "Профон" е финализирана. Въпреки ръста в слушаемостта, Българското национално радио не иска сегашното положение да продължава. Според генералния директор, по този начин се губи част от младежката аудитория. Интересът към музиката, която в момента се излъчва, с изтекли или предоставени авторски права, може да бъде задоволен с нов дигитален канал, който медията се надява да пусне до края на годината.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!