Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки младежи се събраха зад вратите на най-големия национален кариерен форум

Снимка: Цветомир Цветанов

XVI издание на националния форум "Дни на кариерата" събра студенти, които очакват добро кариерно развитие, с мениджъри на водещи компании у нас, за да срещнат потребностите на пазара на труда с образователната ни система. 

Ето какво мислят студентите:

Бях на стаж в счетоводство, това ми е специалността, но към момента втора година учим по общи предмети като микроикономика, макроикономика и това, което научих от стажа, беше доста полезно, тъй като реално видях на практика как се случват нещата.

Чувствате ли се подготвен?

Лично аз се чувствам подготвен. Образованието в България дава доста добра основа, но и работодателите трябва да проявяват по-голяма инициативност - да търсят млади и амбициозни хора, които да допълват техните екипи.

Притиснат от дефицита на кадри, по-компромисен ли е бизнесът при подбора си на персонал?

Поне практиката при нас показва - ние работим със стажантски програми вече 19 години, че това са прекрасни възможности. Мениджърите в една организация да разпознаят таланта, към който биха се насочили тогава, когато имат свободно работно място, казва Аделина Костова, мениджър "Човешки ресурси".

А своята рецепта за успех пред младежите представиха четирима успешни ръководители на водещи компании, сред които и Светлозар Петров:

Много работа и малко късмет. Когато дойде късметът, трябва да си подготвен да го посрещнеш.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!