Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рашко Христов:

Статутът на Копривщица като културно-исторически резерват не е бил под въпрос

Снимка: БГНЕС
На среща в София се събраха представители на Общинския съвет на град Копривщица, кметът на града Генчо Герданов, представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на култура. Целта беше да се преразгледа решението, с което се предлага градът да загуби статута си на "архитектурно-исторически резерват", което доведе до острата реакция на гражданите и властта.
Председателят на Общинския Съвет на Копривщица Рашко Христов заяви, че във взетото решение и в обсъжданията никога не е ставало дума за отпадането на статута на Копривщица като културно-исторически резерват. Той обясни, че в решението става дума за промяна на наименованието "архитектурно-исторически резерват" в общия устройствен план.

Оказва се, че проблeмът е в общия устройствен план на града. В него се предвижда единствено развитие на гробищните паркове, като няма възможно за строителство на жилищни сгради и други постройки. Радослав Йовков, предприемач от Копривщица коментира, че и представителите на бизнеса искат да запазят визията на града и плановете им за строителство не искат да засегнат статута му.

Според Ботьо Чилов, представител на комисията за Туризъм в Копривщица, трябва да се изградят ски писта и други съоръжения, привличащи туристи, които обаче да не променят визията на Копривщица. Той предложи също и малка промишлена зона. Според него туризмът в града замира, а младите хора се изселват.

Кметът на Копривщица Генчо Герданов и Общинския съвет на града стигнаха до решение, че става дума само за промяна на определението "архитектурен-исторически резерват" и той трябва да бъде заменен например с думите "недвижима културна ценност". Ако кметът на Копривщица не внесе искане за промяна на категоризацията обаче, градът ще продължи да фигурира като "архитектурен-исторически резерват“. 

Промяната на името и статута не означава, че Копривщица вече няма да бъде защитена територия и ще отпадне специалният режим на строителство там. На срещата бяха обсъдени и други основни проблеми в града като пътната инфраструктурата, електрификацията, проблемите с  канализацията и др.

Още подробности по темата - чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!