Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет партии ще бъдат дадени на прокуратурата, тъй като не са подали отчети за втора поредна година

Девет партии не са подали годишни финансови отчети и списъците с дарители

| обновено на 18.04.17 в 16:54
Снимка: БГНЕС

Девет партии не са подали годишни финансови отчети и списъците с дарители, съобщиха от Сметната палата. Пет от партиите ще бъдат дадени на прокуратурата, тъй като не са направили това за втора поредна година. Сред тях са „Български земеделски съюз“, „Гражданска сила“, „Движение за благоденствие и възход“.

Непредставянето на отчетите се наказва с имуществена санкция до 10 000 лева, припомнят от Сметната палата. Оттам посочват, че 149 политически партии са подали в срок финансовите си отчети.

Над 12 млн. лева държавна субсидия е получила партия ГЕРБ миналата година, сочат партийните отчети, оповестени от Сметната палата. В отчета на ГЕРБ се виждат постъпления от държавната субсидия и от членски внос, както и от лихви - 15 000 лева. Миналата година ГЕРБ е имала и един дарител - Нааби Исмаил Али, който е дарил 90 лева. Партията е разходвала част от парите си за дарения и административни дейности.

Както обикновено, около един милион лева са събрани от дарителите на БСП. Социалистите са разполагали с малко над 6 млн. лева, като по-малко от пет милиона от тях са  от държавна субсидия. 

Партия "Атака" е регистрирала един милион лева загуба от стопанска дейност. 

"Воля" на бизнесмена Веселин Марешки е декларирала отчет за дейността си като партия "Днес" и се подчертава, че преди това партията е носила името "Либерален алианс". Марешки е подал отчет и от името на партия "Национално движение за свобода и демокрация". И от двата документа се вижда, че той е основен дарител - на едната партия с 300, а на другата - с 400 лева. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!