Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОП ще настояват за преразглеждане на приоритетните въпроси по време на председателството на ЕС

Снимка: БГНЕС

Обединените патриоти ще настояват за преразглеждане на приоритетните въпроси, които нашата страна ще постави по време на председателството на ЕС през следващата година. Това стана ясно по време на изслушването на служебния вицепремиер Деница Златева в парламента.


Петър Петров от "Обединените патриоти" попита дали е имало система за избор на нашите специалисти, които ще отговарят за председателството: 
Ще предложа да преразгледа детайлно начинът, по който са избрани нашите експерти. Нашата парламентарна група сигурно ще излезе с предложение за промяна на този дневен ред. Той е нескопосан и не отговаря на нашите национални искания и интереси.
Искането на патриотите става на фона на започващите преговори за коалиционно споразумение.

Вицепремиерът Деница Златева отрече тезата, че на България се налагат "естонски приоритети", а ротацията на служителите била започнала от предишното правителство. Златева каза, че приоритетите за България по време на председателството, остават:
Създаване на работни места чрез подкрепа на предприемачеството, основано на цифрови технологии и иновации и подкрепа за развитието на малките и средните предприятия. Намаляване на младежката безработицакакто и диалогът за "Брекзит", интеграцията на Западните Балкани, политиката за миграция и сигурност. 
От БСП поискаха България да постави и темата за членството ни в Шенген и поетапната отмяна на механизма за сътрудничество и оценка. От ГЕРБ приветстваха консенсуса, с който е било поискано изслушването на Деница Златева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!