Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болница "Света София“ е изпълнила проект за подобряване качеството на живот на деца с церебрална парализа

Снимка: Пламен Генчев

Специализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа "Света София“ е изпълнила успешно проект за подобряване качеството на живот на деца, страдащи от това заболяване. С финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм и Механизма на Европейското икономическо сътрудничество са закупени свръхмодерни апарати за близо 700 000 лева и са извършени обучения на медицински специалисти и родители на малки пациенти.


Освен болни от церебрална парализа, роботизираните високотехнологични апарати могат да се използват и от деца с други нервно-мускулни заболявания, например акушерски парези и ортопедични проблеми. 
Директорът на болницата доц.Иван Чавдаров
Оборудването на лечебното заведение с високотехнологична апаратура позволи за първи път у нас да бъде направена голяма и перспективна крачка в рехабилитационната медицина чрез успешно включване на робот-асистираната терапия и продължителното пасивно раздвижване, които методи широко се използват в редица специализирани детски неврологични рехабилитационни клиники в Щатите, Канада, Австралия и Европа.

Със закупуването на новата модерна техника са спестени доста пари на държавата, изтъкна още д-р Чавдаров. До този момент страната ни не е разполагала с необходимата апаратура за по-специализирана рехабилитационна терапия и се е налагало голяма част от децата да бъдат изпращани в чужбина. За сравнение у нас процедурата по клинична пътека струва 600 лева. В Германия същия курс на лечение възлиза на 2 000 евро. От болницата настояват още за създаване на национален регистър на болните от церебрална парализа, какъвто в момента не съществува.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!