Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова: Банките да нямат възможност да се снабдяват бързо с изпълнителен лист, а таксите на колектор да имат таван

Снимка: БГНЕС

Банките да нямат възможност да се снабдяват бързо с изпълнителен лист. А таксите на колектор да имат таван. Това са част от предложенията за законодателни промени, внесени в парламента от омбудсмана Мая Манолова и граждански сдружения. Целта е да се ограничат злоупотребите на банки, колекторски фирми и монополи. 

Друг предложен вариант е да отпадне издаването на изпълнителен лист, обясни Мая Манолова. Предлага се длъжниците да имат право да възразяват по вземането и ако има съдебен процес, да имат възможност за докажат размера на задължението и лихвите, обясни Манолова.

Тук предупреждавам, че при един по-дълъг съдебен процес разноските ще натоварят длъжника. Да има възможност да избира (длъжникът – бел.ред.): съдебен процес или бърза процедура.

Друга предвидена възможност е длъжниците да не стигат до колекторска фирма, а да имат възможност да платят. Сега съдебното решение задължително минава през колекторите, което води и до парадокса малки суми да скачат заради таксите на адвокатите. Затова се предлага в исковата молба, в заявлението за заповед за изпълнение да се посочва банкова сметка на кредитора. Предлага се длъжниците да могат да обжалват оценките на недвижимите имоти:

Защото частен съдебен изпълнител се опитва да продаде имота му за без пари.

Да няма цялостен запор на имущество при малък дълг, както и да бъде коригиран минималният доход, под който да не бъде пипан. Манолова каза, че таксите на ЧСИ-тата трябва да имат праг:

Сборът от всички такси да не може да бъде по-висок от размера на задължението, а също така да не дължи длъжникът такси в случаите, в които плати доброволно в срока за доброволно изпълнение.

Манолова се надява депутатите да одобрят промените. И посочи, че заради тях колектори и дружества настоявали за проверка на работата ѝ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!