Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтребители МиГ и вертолети "Кугар" летят над военния парад

Снимка: Ани Петрова, БНР

Изтребители МиГ и вертолети "Кугар" ще летят тази година на военния парад за празника Гергьовден. Командирът на единия Кугър майор Цветомир Гърков заяви, че участието в парада е работа, която изпълнява с чест:

Ние си обичаме вертолетите и си искаме да си летим на вертолети. Нова техника, винаги е прятно, хубаво е и предизвикателство. Няма човек, който да се откаже от нещо ново, хубаво и перспективно.

Владимир Драгнев, бордният инженер на машината обяснява, че проблем остават и хората:

Аз съм най-младият от екипажа, последен завършил от тях. Моята специалност завършиха 4 човека, може би. Малко са, но това са възможностите, толкова е приемът. Така е преценено, че са отпуснати толкова бройки за курсанти. Може би трябва увеличаване на доходите и привличане на нови по-млади кадри, да се обърне внимание на социалната политика. Службата си е добре, нямаме проблеми със службата.

Военните усещат на гърба си трудностите от недофинансирането, за което дори новият върховен главнокомандващ президентът Румен Радев призна. Но за празника майор Цветомир Гърков, който ще пилотира единия от Кугарите си пожелава: 

Най-вече да сме живи и здрави. Ние, нашите семейства и всички колеги, всички българи - Да им е честит празникаът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!