Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 1000 души ще напуснат армията до три години

Снимка: БГНЕС

Близо 1000 души ще напуснат армията до три години. Това прогнозираха от Щаба на отбраната по време на конференция за сигурността. Недостигът на военни у нас и сега е над 5500 души. От президентството поискаха разходите за отбрана да се увеличат до 2 процента от Брутния вътрешен продукт и модернизационните проекти да стартират.

Според бригаден генерал Калин Кузманов до 2020 година недостигът на военни ще се усети и защото те ще навършат пределна възраст за пенсиониране.

На конференцията съветникът по отбраната на президента Илия Милушев посочи, че спешното възстановяване на бойните способности трябва да мине през подобряване на заплащането. Милушев също каза, че отлагането на проектите за модернизация ще бъде пагубно за армията.

Военното министерство е поискало значително увеличение на разходите за отбрана с над 300 милиона лева, стана ясно на конференцията.

Наскоро министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще преразгледа офертите за изтребител и заяви, че ще оттегли доклада за отбраната заради констатацията, че армията частично можела да изпълнява задълженията си.

И двата документа бяха обявени по време на служебния кабинет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!