Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Осъждането на нацизма трябва да бъде абсолютно задължително и извинението в случая е най-добрият подход

Президентът Румен Радев присъства на отбелязването на 34-я конгрес на Съюза на народните читалища

| обновено на 20.05.17 в 19:46
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Осъждането на нацизма трябва да бъде абсолютно задължително и извинението в случая е най-добрият подход, заяви президентът Румен Радев по повод скандала от последните дни с Обединените патриоти и снимките с нацистки поздрав. 

Историческата ревизия от последните години някак си позволява пълзяща индулгенция на нацизма. И това е проблемът според мен. Точно заради тази индулгенция, днес виждаме и такива скандали. Дори в разделена следвоенна Европа от желязната завеса имаше абсолютен консенсус и от двете страни - за осъждането на нацизма. Ние трябва да продължаваме и да сме единни около този консенсус във всичките му форми. Не приемам наистина подхода на властта с коментарите на властта, уклончивите коментари, при които те се измъкват, отчитайки професионализма  на хората. Не е там въпроса в професионализма. Въпросът е, ние осъждаме ли тези явления или не. Аз тук съм обнадежден от българското общество.

Държавният глава коментира и призива на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов от последните дни Румен Радев да се намеси в разплитането на скандала ЦУМ-гейт:
Господин Панов знае много добре какви са формите на моята намеса. За мен държавата е силна институционално, когато всички институции работят според закона и проверките, които иска господин Панов трябва да се извършат от тези институции, които имат съответните правомощия и по механизмите, които са описани в закона - това са ВСС, инспекторат към ВСС и анкетна комисия в парламента.

Президентът Румен Радев присъства на отбелязването на 34-я конгрес на Съюза на народните читалища. 

Българското читалище е изиграло ключова роля за формирането на нашата нация и се превърна в един от стълбовете на българския дух и на нашето национално самосъзнание, каза президента Румен Радев. 
Българското читалище продължава да впечатлява със своята просветна мисия и днес. То има неоценима роля за запазване и развитие на нашия фолклор, на нашите традиции за развитието на талантите, на творческата самодейност за изграждането на нови, прогресивни, родолюбиви личности. И днес дори и в най-отдалечените кътчета на страната, хората продължават да обогатяват своето ежедневие, благодарение на читалищата.

Председателят на организацията Николай Дойнов, който беше преизбран за председател на Съюза на народните читалища, подари на държавния глава портрет на Васил Левски и военен компас.

Дойнов съобщи, че конгресът е решил да модернизира мнението за народните читалища, които са основа на българската култура.


Президентът Румен Радев ще бъде гост на предаването "Неделя 150" утре. Интервюто ще се излъчва на живо от 10 часа в интернет страницата на БНР.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!