Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова започна в Сливен работна среща за децата в конфликт със закона

Мая Манолова
Снимка: БТА

Омбудсманът Мая Манолова започва работна среща в Сливен, на която ще бъдат набелязани мерки за извеждане на децата от специализирания педагогически интернат в село Драгоданово и още пет места в страната.

Националният обществен посредник днес ще настоява за изпълнение на поетия политически ангажимент и в кратки срокове да бъдат закрити интернатите, в които децата не получават необходимата подкрепа, грижа, образование и най-вече умения за социално включване в обществото.

Още през есента на 2016 година Манолова поиска закриването на специализираното учебно заведение в Драгоданово заради множество нарушения на вътрешния ред и лошите битови условия. През последния месец отново възникна напрежение между жителите на селото и децата от интерната, след като в изоставен имот беше намерен трупа на възрастен мъж. Според хората от Драгоданово в този имот момичета от дома са предлагали сексуални услуги. В петък миналата седмица кметът на селото Станчо Станчев връчи на областния управител Чавдар Божурски подписка от живеещите в селото, в която се настоява интернатът да бъде закрит заради множеството криминални прояви в селото и околността.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!